In deze aflevering van Pillowtalk bespreken Milan, Joël en Gertjan van Pixelpillow de concepten rond Minimum Viable Product (MVP). Terwijl ze voor het eerst niet in hun vertrouwde kantoor zitten maar bij Milan thuis, reflecteren ze op de verschillende aspecten van het MVP-concept, hoe het bijdraagt aan een project, en hoe het wordt gebruikt in de digitale wereld.
Gertjan deelt zijn ervaring met een online kledingwinkel die persoonlijke maten opslaat om het bestellen te vergemakkelijken. Hij ervaart echter problemen met de manier waarop het systeem zijn maten omzet naar de kledingmaten. Dit leidt tot verwarring bij het bevestigen van zijn bestelling, omdat de weergegeven maten sterk afwijken van wat hij heeft ingevoerd. Joël herkent dit probleem ook en merkt op dat de software geen versiebeheer heeft, wat leidt tot inconsistenties in aangepaste profielen.
"Een MVP is voor elk project gelijk." De hosts zijn het erover eens dat dit niet waar is, omdat de vereisten voor een MVP afhangen van het soort project en de specifieke behoeften van de klant. Bij bijvoorbeeld websites die al bestaan, kan de essentie van een MVP minimal functionaliteit betekenen om het project werkend te maken. De mate waarin dit kan worden toegepast, verschilt echter sterk per project.
"Een MVP heeft alleen als doel een concept te valideren." Hoewel de term MVP oorspronkelijk bedoeld was voor het valideren van concepten, bespreken de hosts dat dit doel is geëvolueerd naar het testen van daadwerkelijke implementaties. Het bouwen van een basisfunctionaliteit helpt om het project te testen en om inzichten te verkrijgen voor verdere ontwikkeling.
"Altijd met een MVP starten." Hierover is het team het eens, mits er al een basis is. Een MVP helpt om snel live te gaan en daarna te kunnen itereren. De hosts vinden het echter moeilijk om te bepalen hoe klein een MVP precies moet zijn, en het advies is om zo snel mogelijk te beginnen met het realiseren van een werkbare versie van het project.
"Liever minder functionaliteit, maar goed, dan meer functionaliteit op minimaal niveau." De hosts benadrukken het belang van kwaliteit boven kwantiteit. Het is beter om minder functionaliteit te hebben die goed werkt en eruitziet, dan om meer functionaliteit te bieden die slechts minimaal functioneert. Dit zorgt ervoor dat je valideert wat echt belangrijk is.
In de samenvatting benadrukken Milan, Joël en Gertjan het belang van een goede definitie van wat een MVP is en hoe je het inzet. Het MVP moet zo klein mogelijk worden gehouden om leren en verbeteren te maximaliseren. Hun conclusie is dat een MVP niet voor elk project gelijk is en altijd specifiek moet worden afgestemd op de behoeften van de klant en het project.