67

Women in Tech (met Alexandra van der Zee, Beeproger)

In deze aflevering van de Pillowtalk podcast hebben we Alexandra van der Zee te gast. Ze is marketing manager bij Beeproger en is dus een woman in tech. Maar hoe is het eigenlijk met de positie van vrouwen in IT en bij tech-bedrijven gesteld? Daarom is het onderwerp deze week woman in tech. Is het een probleem dat er over het algemeen minder vrouwen in technische rollen werken? En zo ja, hoe lossen we dat dan op? Moeten we positief discrimineren? Moeten mannen hun gedrag aanpassen? Je hoort hoe wij erover denken.

Het centrale thema is hoe IT en technologie nog altijd worden gedomineerd door mannen, wat het voor vrouwen uitdagend maakt om in deze sector een plezierige en veilige werkomgeving te vinden. Ze bespreken mogelijke oplossingen zoals positieve discriminatie en gedragsaanpassingen van mannen.

UX Fuck-up van de Week

De UX fuck-up van de week gaat over een ervaring met de GGD, waarbij een afspraak plotseling werd verzet en Milan een eerder ingevuld lang formulier opnieuw moest invullen omdat zijn gegevens uit het systeem waren verwijderd. Dit voorval benadrukt het gebrek aan effectieve processen en systemen bij sommige organisaties, wat kan leiden tot frustraties bij gebruikers.

Stelling 1: Vrouwen in IT zijn minder competent dan hun mannelijke collega's

Alexandra weerlegt deze stelling door te benadrukken dat vrouwen in de IT vaak aan hogere standaarden worden gehouden dan mannen, wat hen dwingt om te overpresteren. Dit kan leiden tot een gebrek aan waardering en loyaliteit. Vrouwen worden soms lager ingeschaald, ondanks gelijke of betere prestaties, wat hun gevoel van waardering negatief beïnvloedt. Dit probleem komt voort uit diepgewortelde stereotypes en ongelijkheid in kansen.

Stelling 2: Positieve discriminatie is de oplossing om meer vrouwen in tech te krijgen

Het team bespreekt de voor- en nadelen van positieve discriminatie om meer vrouwen in tech te krijgen. Joël en Milan zijn het erover eens dat zonder interventie de balans tussen mannen en vrouwen te langzaam zal verbeteren. Alexandra benadrukt dat positieve discriminatie kan helpen om de huidige ongelijkheden te doorbreken. Ze bespreken ook hoe belangrijk het is om het profiel van kandidaten te evalueren en eventueel voorrang te geven aan vrouwen bij gelijke geschiktheid.

Stelling 3: Mannen moeten hun gedrag aanpassen om vrouwen aan te trekken en te behouden in de organisatie

Milan, Joël en Alexandra bespreken hoe mannen hun gedrag kunnen aanpassen om een inclusievere werkomgeving te creëren. Ze noemen concrete voorbeelden zoals het vermijden van vrouwonvriendelijke grappen en het bewust een vrouwelijke collega vragen wat ze van de temperatuur vindt op kantoor. Alexandra voegt toe dat het gebruik van inclusief taalgebruik en representatieve beelden op de website en social media kan helpen om een diversere werkomgeving te bevorderen. Het bewustzijn en de aanpassingen in het gedrag van mannen zijn cruciaal om een veilige en prettige werkomgeving voor vrouwen te garanderen.

Conclusie

De podcast eindigt met de consensus dat er nog veel werk aan de winkel is om gelijkheid in de techindustrie te bereiken. De deelnemers zijn het erover eens dat bewustwording, positieve discriminatie, en gedragsaanpassingen allemaal noodzakelijke stappen zijn om een meer inclusieve en diverse technologiebranche te creëren. Ze moedigen zowel mannen als vrouwen aan om actief bij te dragen aan deze veranderingen en delen hun eigen inspanningen om bij Pixelpillow en Beeproger aan deze idealen te werken.