59

EOS als bedrijfsmodel

Sinds een jaar hebben we bij Pixelpillow EOS (Entrepreneurial Operating System) omarmt en geïmplementeerd. Een behoorlijke stap, maar wel een die nodig was en waarmee we ontzettend blij zijn. EOS is een bedrijfsmodel (zoals Holacratie, Scaling Up (Rockefeller Habits) en Objectives and Key Results / OKRs). Hiermee heb je handvatten waarmee je je bedrijf volgens een gestandaardiseerd model kunt organiseren. Wil je weten hoe EOS werkt, en wat het ons heeft opgeleverd?

In de 59e aflevering van de Pillowtalk podcast, bespreken Milan, Joël en Gertjan van Pixelpillow het Entrepreneurial Operating System (EOS) als bedrijfsmodel. Ze leggen uit wat EOS inhoudt en hoe het heeft geholpen bij het structureren en geven van richting aan Pixelpillow. Dit bedrijfsmodel helpt bij het inrichten van bepaalde processen en activiteiten binnen een bedrijf om groei en efficiëntie te bevorderen.

UX fuck-up van de week

Deze week delen ze een frustrerende ervaring met het personaliseren van een Dopper-waterfles. Ze wilden een welkomstbox voor nieuwe medewerkers samenstellen met gepersonaliseerde Doppers, maar liepen tegen beperkingen aan bij het customizen van de dop. Dit voorbeeld benadrukt hoe belangrijk duidelijke communicatie en gebruikersvriendelijke ontwerpkeuzes zijn voor een positieve ervaring.

Stelling 1: Iedere organisatie heeft een bedrijfsmodel nodig

Ze bespreken of elke organisatie een expliciet bedrijfsmodel zoals EOS nodig heeft. Hoewel niet elke organisatie een gestructureerd model volgt, zien ze de waarde in van het hebben van een duidelijk framework, vooral als je groeit en met meer personeel werkt. Het EOS-model biedt structuur, duidelijkheid en een efficiëntere manier van werken, wat hen erg aanspreekt.

Stelling 2: Alle bedrijfsmodellen zijn hetzelfde

De discussie gaat over de overeenkomsten en verschillen tussen diverse bedrijfsmodellen zoals EOS, Holacracy en OKRs. Hoewel er veel gelijkenissen zijn, zoals de nadruk op structuur en accountability, heeft elk model zijn unieke eigenschappen. EOS en Scaling Up neigen naar een meer traditionele top-down benadering, terwijl Holacracy zich richt op een plattere organisatiestructuur en meer autonomie voor teams.

Stelling 3: EOS biedt een perfecte mix tussen structuur en autonomie

De hosts reflecteren op hoe EOS hun heeft geholpen bij het vinden van een balans tussen structuur en autonomie binnen Pixelpillow. Ze waarderen de duidelijke kaders en richtlijnen die EOS biedt, waardoor ze binnen deze grenzen creatief en zelfstandig kunnen werken. Hoewel er uitdagingen zijn, zoals het aanpassen van het model aan hun specifieke type bedrijf, zien ze de voordelen van het volgen van een gestructureerd model.

Conclusie

De aflevering sluit af met een positieve blik op het gebruik van EOS bij Pixelpillow. De hosts erkennen dat hoewel het model misschien niet perfect past bij elk type organisatie of elk aspect van hun bedrijf, het hen aanzienlijke voordelen heeft geboden. Ze benadrukken het belang van het vinden van een bedrijfsmodel dat werkt voor jouw specifieke situatie en staan open voor vragen of discussies over hun ervaringen met EOS.