Hey… Laatst zeiden we nog ‘Mooi is geen reden’ en nu slingeren we een nieuwe podcast online die ‘Mooi is beter!’ heet. Zitten ze in een crisis bij Pixelpillow? Nee hoor. We hebben gewoon een haat-liefderelatie met het woord mooi. We zijn gek op mooie dingen, maar vinden het niet in elke discussie een interessant argument. In deze aflevering hakken we de knoop door. Is mooi nou beter of niet?
Milan, Joël en Gertjan van Pixelpillow de invloed van esthetiek op de gebruikservaring en functionaliteit in design. Ze beginnen met een discussie over de wenselijkheid van een 'on-air' lampje voor hun podcastopnames en raken al snel het thema van de dag: de complexe relatie tussen schoonheid, functionaliteit en gebruiksgemak in ontwerp.
Gertjan introduceert een UX-probleem met Apple TV Plus abonnementen, waarbij de interface geen onderscheid maakt tussen betaalde content en content die beschikbaar is via het abonnement. Ondanks de mooie vormgeving van de interface, leidt dit tot verwarring bij de gebruikers. Dit voorbeeld opent een discussie over het belang van functionaliteit boven esthetiek en hoe een mooi ontwerp soms kan afleiden van gebruikersonvriendelijke aspecten.
De heren bespreken de rol van 'mooi' als criterium in ontwerpbeslissingen, vooral in professionele contexten waar functioneel design voorop staat. Ze erkennen dat 'mooi' subjectief en moeilijk te definiëren is, maar ook dat een hoge afwerkingskwaliteit en zorg voor detail universeel gewaardeerd worden en bijdragen aan wat mensen als 'mooi' ervaren. Het gesprek leidt tot de conclusie dat schoonheid indirect van invloed is op de gebruikservaring door consistentie en zorgvuldigheid in het ontwerp.
Hier duiken ze dieper in op de mogelijkheid om esthetiek objectief te meten en te handhaven binnen een ontwerpproces. Ze bespreken hoe bepaalde aspecten van een ontwerp, zoals consistentie en typografie, tot op zekere hoogte objectief kunnen worden beoordeeld en hoe dit bijdraagt aan de algehele esthetiek. Toch blijft het vaststellen van harde criteria voor 'mooiheid' uitdagend.
De discussie focust op de perceptie dat Apple producten beter werken vanwege hun esthetiek. Ze erkennen dat de aantrekkelijkheid van Apple producten bijdraagt aan een positievere gebruikservaring, zelfs wanneer bepaalde functionaliteiten ontbreken of niet optimaal werken. Dit leidt tot het bredere idee dat een mooi ontwerp kan compenseren voor andere tekortkomingen door gebruikers een gevoel van plezier en tevredenheid te geven.
Milan, Joël en Gertjan concluderen dat 'mooi' en esthetiek belangrijke componenten zijn in het ontwerpproces, niet alleen als doel op zich maar ook als middel om de gebruikservaring te verbeteren. Hoewel 'mooi' een subjectief en moeilijk te definiëren concept blijft, is de invloed ervan op hoe gebruikers interactie hebben met en reageren op design onmiskenbaar. Ze benadrukken het belang van het streven naar hoge kwaliteit in ontwerp, niet alleen voor de functionaliteit maar ook voor de esthetische waarde, waarmee ze de complexe maar onmiskenbare relatie tussen schoonheid en bruikbaarheid in digitale producten onderstrepen.
Ook interessant:
User Centered Design en Design Thinking