42

Designers should No-code!

In aflevering 42 van Pillowtalk, getiteld "Designers Should No-code!", bespreken Milan, Joël en Gertjan van Pixelpillow de noodzaak voor ontwerpers om code te begrijpen of juist de focus te leggen op no-code oplossingen. De discussie start met een luchtige terugblik op hun vakanties en de kleine verwarringen die ontstaan wanneer routines worden doorbroken. Milan introduceert het thema van de aflevering, namelijk of ontwerpers code moeten kunnen schrijven of begrijpen om effectieve UI/UX ontwerpen te kunnen maken.

UX fuck up van de week

Deze week deelt Gertjan een persoonlijke ervaring met ongebruiksvriendelijke douches op verschillende campings, waarbij hij de vergelijking maakt met het ontwerpproces. Dit leidt tot een discussie over het belang van het gebruikstesten van je eigen producten of diensten om echte gebruikerservaringen te begrijpen en te verbeteren.

Stelling 1: Een goede designer van website of apps moet code kunnen schrijven

Het trio bespreekt de waarde van technische kennis voor ontwerpers. Ze concluderen dat, hoewel het niet essentieel is dat ontwerpers code kunnen schrijven, een basiskennis van hoe technologie werkt zeker bijdraagt aan het ontwerpproces. Het helpt ontwerpers beslissingen te maken die technisch haalbaar zijn zonder creatieve ideeën te beperken.

Stelling 2: Heb je als designer überhaupt nog wel een codepen-account nodig?

Ze overwegen of tools zoals CodePen nog relevant zijn voor ontwerpers, gezien de opkomst van no-code platforms. De discussie leidt tot de consensus dat, hoewel het minder noodzakelijk wordt voor designers om direct met code te werken, het begrijpen van de onderliggende technologie nog steeds waarde heeft. Tools zoals CodePen kunnen nog steeds nuttig zijn voor experimentatie en leren.

Stelling 3: Je leert sneller code door no-code websites te maken

Het gesprek draait om de leerwaarde van no-code tools voor het begrijpen van codeprincipes. Hoewel ze erkennen dat no-code platforms zoals Webflow een brug kunnen slaan naar het begrijpen van code, blijft het essentieel voor ontwerpers om te communiceren met ontwikkelaars en de beperkingen van hun ontwerpen te begrijpen.

Conclusie

De podcast eindigt met het idee dat, hoewel de noodzaak voor directe kennis van code afneemt door no-code tools, een basiskennis van technologische principes cruciaal blijft voor effectieve ontwerpbeslissingen. Het trio benadrukt het belang van feedback, zowel van klanten als van cross-functionele teams, om te blijven leren en verbeteren. Ontwerpers worden aangemoedigd om zowel no-code platforms te verkennen voor efficiëntie als om de onderliggende code principes te begrijpen om beter te communiceren met ontwikkelaars en realistische, haalbare ontwerpen te creëren.