28

De ideale hybride is die van Designer en Developer

In de aflevering van Pillowtalk bespreken Milan, Joël en Gertjan van Pixelpillow het thema van de ideale hybride tussen designer en developer. Milan introduceert zichzelf als account director en mede-eigenaar van Pixelpillow, gevolgd door Joël, die verantwoordelijk is voor de techniek, en Gertjan, die zich richt op ontwerp binnen het bedrijf. Ze verkennen de synergie tussen ontwerpen en ontwikkelen in het digitale domein, gericht op het creëren van de ultieme gebruikerservaring (UX).

UX Fuck-up van de Week

Milan deelt een persoonlijke ervaring met homeschooling en de inefficiënte organisatie van lesmateriaal via Microsoft Teams, die volgens hem tijdverspilling veroorzaakt. Door materialen per onderwerp in plaats van per week te ordenen, kost het hem extra tijd om alles voor zijn kinderen uit te printen. Ze reflecteren op hoe een simpele herstructurering een groot verschil kan maken in tijdsefficiëntie, benadrukkend het belang van user testing in elke context.

Stelling 1: Bredere inzetbaarheid van designers die ook kunnen programmeren maakt je bedrijf schaalbaarder

Het trio discussieert over het idee dat het combineren van design- en developmentvaardigheden binnen één rol bedrijven flexibeler maakt, niet per se schaalbaarder. Ze erkennen dat hoewel deze hybride professionals het overdrachtsproces kunnen minimaliseren en efficiëntie kunnen verhogen, het ook een uitdaging is om zowel in design als development up-to-date te blijven. Milan deelt zijn ervaringen met deze dubbelrol, waarbij hij benadrukt dat het belangrijk is pragmatisch te zijn en soms designbeslissingen aan te passen op basis van technische complexiteit.

Stelling 2: Visual developers zijn alleen nuttig voor eenvoudige wegwerpsites

De discussie verschuift naar het nut van visual developers voor het maken van websites. Ze betwijfelen of deze aanpak geschikt is voor complexere websites die een duurzamere structuur en een samenwerking tussen meerdere personen of teams vereisen. Er wordt gesuggereerd dat visual development tools zoals Webflow geschikt kunnen zijn voor technisch minder complexe projecten, maar mogelijk niet ideaal zijn voor grotere systemen of langdurige projecten.

Stelling 3: Met de komst van visual developers zijn we weer terug op het niveau van Flash-websites

Het gesprek eindigt met een discussie over of de huidige trend van visual development een terugkeer naar de dagen van Flash-websites betekent. Ze reflecteren op de creatieve vrijheid die Flash bood en hoe moderne tools zoals Webflow een soortgelijke toegankelijkheid voor design en animatie bieden zonder diepgaande technische kennis. Toch merken ze op dat de complexiteit van responsive design en de noodzaak van technische expertise Flash-websites onderscheidt van hedendaagse visuele ontwikkeltools.

Conclusie

De podcast benadrukt het belang van een goede balans tussen design en development in het digitale domein. Door de voordelen en uitdagingen van hybride rollen te verkennen, onderkennen Milan, Joël en Gertjan het potentieel voor efficiëntie en flexibiliteit, maar ook de noodzaak voor duidelijke roldefinities en samenwerking in complexere projecten. Ze sluiten af met de erkenning dat de evolutie van visual development tools creativiteit en toegankelijkheid in webdesign bevordert, vergelijkbaar met de impact van Flash in zijn hoogtijdagen.

Ook interessant:

Pillowtalk #15: Hoe word je ontwerper bij een bureau?

Pillowtalk #16: Hoe word je developer bij een bureau?